“DÜNYA EKONOMİSİNDE İLK 10’A GİRECEKTİK, HALEN 17’NCİ SIRADAYIZ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planına ilişkin söz alan Büyükşehir Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve Karşıyaka Meclis Üyesi Candaş Yeter, şunları söyledi:

* “Bir yönetmeliğimiz var kamu idarelerince hazırlanacak  stratejik planlar  ve performans planlarıyla ile faaliyet raporlarına ilişkin bir yönetmelik bu yönetmelikte stratejik planların aslında ne şekilde hazırlanacağı madde madde belirtilmiş. Ercan bey kapsamlı bir şekilde okumuş olsaydı ve yönetmeliği hakim olsaydı  aslıda mevcut planımızın yönetmeliğin ilgili hükümlere uygun bir şekilde hazırlandığını görecekti. Ercan bey beşinci bölümü herhalde çok kapsamlı okumamış. Hedef kartlarının altında performans göstergeleri var bu performans göstergelerinin de gerçekleşme yüzdeleri yıllık bazda verilmiş. Son olarak Ercan bey planlardan bahsetti.

* Kendisine AK Parti’nin 2011 yılında kendi partileri için bir stratejik plan açıklamışlardı. Bu plan hedef 2023. AK Parti’nin 2023 için belirlemiş olduğu  hedeflerden birkaçıyla ilgili olarak saygıdeğer meclisimizi bilgilendirmek istiyorum. Gayri Safi Yurt için Hasıla açısında dünyanın 10 ekonomisine girecektik 2002’de iktidarı devraldıklarında 17’inci sıradaydık halen daha 17’inci sıradayız. Kişi başına düşen milli gelirimizin 25 bin dolar olacaktı 2023 yılı sonunda kişi başına düşen milli gelirimiz 12 bin 849 dolar. 2023 yılında işsizlik oranını yüzde 5’e düşürmeyi hedeflemişlerdi 2023’te gerçekleşen işsizlik oranımız yüzde 9.4, 2023 yılında  500 milyar dolar ihracat hedefimiz vardı 2023 yılında 255 milyar dolarlık bir ihracımız gerçekleşti. 12. Kalkınma Planını incelediğinizde 2028 hedefi 375 milyar dolar. Aslında 500 milyarlık hedefe  ulaşabilmemiz için bayağı bir yol katetmemiz gerekiyor.”

GEZİ’YE KATILANLARA ‘VANDAL’, KILIÇDAROĞLU’NA ‘TANKLARIN ÖNÜNÜ AÇTI’ DEDİ

CHP’li Yeter’in ardından söz alan AKP Balçova Meclis Üyesi Abdulhakim Evin’in Gezi eylemine katılanları ‘vandal’, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için ise ‘Tankların önünü açtı’ sözleri tepki çekti. AKP’li Evin konuşmasında şunları söyledi:

* “Biraz önce Candaş bey hükümetimizin 2011’deki stratejik planı üzerinden bazı eleştirilerde bulundu. Yalnız bunlara sebep sonuç ilişkisiyle bakarsak meclisi daha doğru bilgilendirmiş oluruz. 2011 yılında sonra ülkemizde yaşanan bazı talihsizlikler 7 Şubat MİT krizi, 2013’te biliyorsunuz bir Gezi vandallığı yaşadık ki sadece 15 günde ekonomimize doğrudan zararı 1.4 milyar dolar. Benimli aynı fikirde düşünmek zorunda değilsiniz zaten bu da benim için bir gurur kaynağıdır sizinle fikirli ayrılığımızın olması bizim için gurur kaynağıdır. Çünkü fikir ayrılığından şehre hizmette çıkıyor aynı fikirde olmak zorunda değiliz. Ne yaparsanız yapın konuşmaya devam edeceğiz sesimizi çıkartacağız. 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen o dönemin Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanı tankların yol açtığı kara bir gece var bununda ekonomimize doğrudan zararı 100 milyar dolar. Hükümeti eleştirdiğiniz her noktada  saygıyla dinledik.”

Mecliste çıkan arbede sırasında Belediye Başkanı Cemil Tugay meclise ara verdi. Aranın ardından meclis görüşmeleri devam etti.