Ana Sayfa Büyük Şehirler Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 📽️Başkan Akın, yüzlerine baka baka hesap sordu: ‘Ne yaptınız oğlum bu parayı?

📽️Başkan Akın, yüzlerine baka baka hesap sordu: ‘Ne yaptınız oğlum bu parayı?

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, BASKİ Genel Kurulu’nda dikkat çeken açıklamalarda bulundu… Kentte yatırım yapılmadığını vurgulayan Ahmet Akın, “Arkadaşlar, 2022’den bu yana 6 kez kredi çekmişsiniz. Ne yaptınız oğlum bu parayı?” diye sordu.

Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BASKİ) Genel Kurulu’nda, suyun birim fiyatında yüzde 58,9 artış yapıldı.

60,57 liraya mal ettikleri suyu vatandaşlara 36 liradan ulaştıracaklarını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın; engelli vatandaşlar, şehit yakını ve gaziler ile sosyal destek alan ve fatura ödemek konusunda güçlük çeken vatandaşların su faturalarını belediye bütçesinden ödeyeceklerini belirtti.

Önceki dönemde milyarlarca lira borçlanılıp; 50 yıllık sulama kanallarının, arıtmaların yapılmadığını söyleyen Başkan Akın, şöyle devam etti:

-Şerefimiz üzerine söz veriyoruz, biz bunu çözeceğiz. Bakın şunu söyleyeyim; bir kere 2014 yılında devir borcu 437 milyon lira. Bunun 195 milyonu CHP’li belediyelerin dediler ama bunun içinde Erdek de var.

-Aynı zamanda 2022’de aynı zammın daha da fazlasını yüzde 60 olarak yapmışlar. Bir de üstüne 6 kere kredi almışlar. Biz, BASKİ’ye bir kere kredi almadık.

-BASKİ’nin açmaza düşmesinin sebebi; yaptıkları zamlar, yapmadıkları yatırımlar. Ben bu millete 4 ay boyunca yüzde 15 indirim yaptım diye uykunuz kaçtıysa, kaçsın arkadaş. En azından yaptık, hepsi burada. Arkadaşlar 2022’den beri 6 kez kredi çekmişsiniz.

-Peki, ben soruyorum ne yaptınız oğlum bu parayı? Yazık değil mi bu millete? Altyapı yok, körfezde arıtma yok. Yüzde 70 ile Türkiye’de 1. sırada olan kayıp kaçak, geçmiş dönem yönetiminin bize bıraktığı ayıbıdır. Ama biz de bunu çözeceğiz söz veriyorum. Ama nasıl çözeceğiz?

-İşte, sizler gibi meclis üyelerimizle. Biz beraberiz ama siz de yardım edeceksiniz birlikte çözeceğiz. Ne demek suyun yüzde 70’ini sokağa atmak. Sorunun sebebi olanlar çözüm zaten bulamaz.

-Bugüne kadar Balıkesir’deki 32 arıtmanın bir tanesi dışında hiçbirinin ikinci kademesine genişleme ünitesi yapılmamış.

– Kim yapmış 2017’de? Allah rahmet eylesin Edip abi yapmış. O da olmasa hiç yapılan bir şey yok. Ne yaptınız bu parayı? Mesela ben hakikaten merak ediyorum, Biz bunu çözmeye yola çıktık, sizlerle beraber çözeceğiz. Elinizi vicdanınıza koyun.

“SULAMA KANALLARI SÜZGECE DÖNMÜŞ”

-Hatlar 70 yıllığa yakın, depolar 35 yıllık. Körfezde arıtmalar artık ömrünü doldurmuş. Biz isale hattını başlattık, devamını da getireceğiz. Sulama kanalları süzgece dönmüş. Biz bu sene ayda en az 120 milyon lira belediyenin bütçesinden BASKİ’ye sübvanse yapılıyor. Bizim bunu ödeyip üstüne de bu kadar yatırım yapmamız lazım. Bakın sulama hatlarını değiştirmemiz lazım. Bakın yıl 2024, bu memleketti 20 yıldır yönetiyorlar.

-400 kilometre asbestli boru yani zehir saçan boru var. Biz bunları değiştireceğiz. Şehrin merkezinde yağmur yağıyor, sular taşıyor. Millet gölde gidiyor.

-Yağmur yağsa diyeceksiniz ki ‘Ahmet Akın yaptı.’ Öyle yağma yok. Sizin yapamadıklarınızı yapmaktır bizim borcumuz, söz veriyorum. Hem de yaparken sizi de alkışlayacaklar çünkü destek verdiğiniz için.

-Yaz dönemi suda yüzde 15 indirim yaptım. Siz, 200 defadan fazla kamu ihale yasasını değiştiren bir partisiniz. Artı 18 defa milli eğitim müfredatını değiştirdiniz. Onun için müsaade edin, millet bize yetkiyi verdi.

-Benim buradaki en büyük hedefim vatandaşımızı mağdur etmek değil, vatandaşımızın da ihtiyaç sahibi olanlara zaten biz gerekli desteği vereceğiz. Bu işin; CHP’si, MHP’si, İYİ Parti’si yok. Ben iş yapmak istiyorum ve yapacağız da, yapıyoruz da. Sizlerle birlikte yapacağız, kurdeleyi de birlikte keseceğiz.

-BASKİ gibi bir kurum öyle büyük bir borç altına sokulmuş ki tek gelir kalemi fatura tahsilatı olan BASKİ’nin; personel, elektrik, araç, yakıt ve benzeri harcamaları yapmasa dahi bu borcu ödemesi 40 aya yakın sürüyor. Bakın bu parayla doğru bir bütçeyi yönetebilseydik.

-Planlamayı yapsaydık zamanında körfez hattındaki altyapı sorunlarının büyük bir bölümü giderilebilirdi. Körfez de bugün su sorunu yaşamazdı. Ne yazık ki plansız bir bütçe yönetilmiş ki size bu borçlanmanın da nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum. 2022 yılının Haziran ayında suya yüzde 60 zam yapılıyor.

-Yüzde 60’lık zam ile yetinilmeyip aynı dönem içinde başlayıp 2023’ün on birinci ayına kadar özel bankalardan 6 adet faizle birlikte 3 milyar 641 milyon liralık kredi kullanılıyor. Akıl alır gibi değil.

-İnanın bu para şimdi bizde olsa biz bunları çözerdik. Ama yine de bulacağız bu parayı; Edremit’in de, Ayvalık’ın da Gömeç’in de Burhaniye’nin de bütün bu su, arıtma sorununu çözeceğiz

-Bugün fiyat artışı yapmamızın ana sebebi; biriken cari borçlar ve kredi maliyetlerinin karşılanması çabasıdır. Ben bunları çözmek için ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız mahcup durumda kalmasınlar diye biliyorsunuz ‘10 Numara Yakın Kart’ diye bir projemiz vardı. Onu hayata geçirdik hatta kartlar basıldı. Bu kartlar dağıtılacak ve ihtiyaç sahiplerine bunlar nakdi olarak yatırılacak.

-Dört aylık bir görev sürecinde Ayvalık’ın Altınova Mahallesi’nde içme suyu terfi hattı inşaat projesinin temelini attık. 8 kilometrelik 8 bin 26 metre hat çalışmasını başlattık, hatta bitmek üzere. 10 yılda 18 kuyu açmışken dört ayda biz 5 kuyu açtık ve su kaynağını bulduk. Kurum içerisinde tasarruf tedbirlerimizi aldık.

-Birileri beni tanımayanlar, benim bu memlekette yıllarca milletvekilliği yaptığımı unutanlar, benim üzerimden prim yapmaya çalışanlar ki sevdiğim insanlar maalesef; demişler ki ‘Ahmet Akın kaçıyor.’ Ne kaçması?

-Biz bu memleketin yüzde 50’sinden fazlasının oyunu aldık. Burada memleketin en çok oyunu alan kişi olarak karşınızdayım. Bir hatam olur çıkar özür dilerim, yapmam gerekeni de aslan gibi yaparım.

“BU ZAMLARI YAPMAMIZIN NEDENİ İKTİDAR”

-Bu zamları yapmamızın nedeni maalesef Balıkesir Büyükşehir Belediyesi değil iktidar. Doğru bir ekonomi yönetimi olsaydı, bu millet de bu faturaları ödemek zorunda kalmazdı. Ama biz İnşallah, Allah’ın izniyle bu milleti zorda, yarı yolda bırakmayacağız. Bırakmamak için de gece gündüz çalışacağız. Sizin de haklı gerekçeleriniz var. Sizin burada söylemlerinize de katılıyorum ama böyle bir gerçek var. Ama sizden ricam şu kardeşinize güvenin. Bizde Allah korkusu var, sizde de var. Biz, bunu milletimize en iyi şekilde yansıtmak için gecemizi gündüzümüze katmaya devam edeceğiz.

hacklinkhacklinkhacklink