Ana Sayfa Büyük Şehirler İzmir, alev alev…

İzmir, alev alev…

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen orman yangınına havadan ve karadan müdahaleye devam ediliyor. Yangın yerleşim yerlerine kadar ulaştı, binalara sıçradı.

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisindeki ormanlık alanda dün akşam başlayan yangın kuvvetli rüzgarla birlikte büyüdü.

Gündüz saatlerinde yaklaşık hızı saatte 80 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle hava araçları bir süre yangına müdahale edemedi. Yangın, kara ekiplerinin müdahalesine rağmen büyük bölümü makilik olan alana yayıldı

Karşıyaka ilçesine bağlı Doğançay ve Sancaklı Mahalleleri ile Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesi’ndeki bazı evler ile bölgedeki bir hayvan barınağı tahliye edildi. Yangının bulunduğu bölgelere çıkan yollar trafiğe kapatıldı, jandarma ve polis güvenlik önlemi aldı.

Alevler bir süre sonra Örnekköy Sanayi Sitesi’ne kadar ulaştı. Yangın, buradaki geri dönüşüm fabrikası, mermer, kablo, ahşap işletmeler, mobilya atölyesi gibi birçok dükkana sıçradı. Öğleden sonra rüzgarın şiddetini düşürmesi üzerine hava araçları yeniden çalışmaya başladı.

Yangın halen Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli ilçesi sınırlarındaki ormanlık alanlar ile bazı yerleşim yeri ve sanayi sitesinde sürüyor. Şehrin birçok noktasından yoğun duman görülürken, ormanlık alanlara yakın bölgelerdeki bazı ev ve araçlar, sıçrayan yangın nedeniyle zarar gördü.

AFAD’dan alınan bilgiye göre, Yamanlar mevkisinde, 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.

SÖZCÜ TV’ye bağlanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, şu bilgileri verdi:

– “Akşam saatlerinde yeniden bir artış oldu yangında rüzgarla beraber. Yerleşim yerlerine yakın yerde söndürülememişti yangın tam olarak. Bunun böyle olabileceğini söyledik, ama yapmadılar. Nihayetinde Karşıyaka’nın ormana komşu mahallesine çok yaklaşmış durumda. Zübeyde Hanım Mahallesi’nde bir binanın çatısına sıçradı, söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyümemesi için çalışıyoruz.

– Ormanı söndürme çalışmaları yeterli olamadı. Rüzgar nedeniyle olmadığını söylediler. Rüzgar vardı doğru. Ama akşamüstü saatlerinde özellikle bir bölgeyi işaret etmiştik, maalesef yapılmadı. Şu anda o yangın tekrar alevlendi, yerleşim yerlerini tehdit eder hale geldi.

– Mağdur olan vatandaşlarımızı ağırlıyoruz, ihtiyaçlarıyla ilgileniyoruz. Ama sonuçta insanların evi ve iş yeri yandı, çok üzüntü duyuyoruz.

– İhtiyacımız olan şey Orman Bölge Müdürlüğü’nün müdahalesi. Onların şu anda çok aktif müdahale ettiğini görmüyoruz. Rüzgar, duman ve başka yerlerde yangınların olması gibi durumları gerekçe göstererek yeterli müdahale yapılmadı. Akşamüstüne doğru sakinlemişti ama endişeliydik büyüyecek diye. Bunları söyledik, daha etkili bir müdahaleye ihtiyacımız var diye, yapamadıklarını söylediler.”

Tugay’ın ardından Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal da SÖZCÜ TV yayınına bağlanarak şu bilgileri verdi:

– “İzmir çok sıcak ve çok rüzgar var. Dün akşam bu yangın kontrol altına alındı dedik fakat sabahleyin 09.00’da çıkan yangınla her şey değişti. Rüzgarın yön değiştirmesiyle iyice büyüdü, yaşam alanlarına geldi. Çok büyük bir hayvan barınağımız vardı, hayvanları boşalttık. İnsanlarımızda, hayvanlarımızda hiçbir can kaybımız yok. Valimiz çok destek verdi.

– İyice azalmıştı derken, bugün güneş batımında bir rüzgar, sıçraya sıçraya bir yerleşim yerine geldi. Mücadele ediyoruz.  Şu anda Zübeyde Hanım Mahallesi’nde çok yüksek binalar var. Herkes dışarı çıkmış durumda. Herkes sokaklarda resim çekiyor, kimse arabalarını çekmiyor.

– Havadan müdahale hava kararmaya başladığında bitti. Valimiz bilgisini verdi bana. Akşam çalışıldığı zaman, gündüzden yerleri tespit ediyorlar. Dün akşam çalışmamalarının sebebi o. Karanlıkta başlayamıyorlar. Su aldıkları yer bile tespitli. Gündüz başlayanlara akşam müdahale edebiliyorlar. Bugün neden durduklarını bilmiyorum.

– Dağlara araçlarımız zaten gidemiyor, mutlaka yukarıdan su ile müdahale edilmesi lazım. Helikopterler ve uçaklar bizim için belkemiği.

– Bu yangın bildiğiniz gibi değil. Bir yere sıçrıyor ve bir anda büyüyor. Tahmin edemiyorsunuz nereye sıçrayacak diye. Hava sıcak, rüzgar çok, tahmin edemiyorsunuz. Bir mahallemizde bir parkımız var, parkın ortasında bir palmiye ağacı var, birdenbire tutuştu.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada devam eden yangın sebebiyle bazı yolların trafiğe kapatıldığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

– “Doğançay Mahallesi ile Sancaklı Mahallesi’ne gidilen yollar trafiğe kapatılmıştır.

-Yeni Girne Caddesi üzerinden Zübeyde Hanım Mahallesi’ne gidişler kapatılmış olup Otoyola zorunlu istikamet verilmektedir.

-Baş Pehlivan Karaali Caddesi üzeri tenis kortları istikametine doğru trafik akımı kapatılmıştır.

-Bayraklı Toki’ler 6. Etap’da yangın konutlara ulaşmış olup bu istikamete giden yollar kapatılmıştır.”

Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale edildiği belirtilmişti.

Yangın söndürme çalışmalarına, orman ekiplerinin yanı sıra belediyeler, polis, AFAD, jandarma personeli de araçlarıyla destek veriyor.

hacklinkhacklinkhacklink