Merih Demiral Heykelinin İzmir’e dikilmesine veto

EURO 2024 son 16 turunda yaptığı bozkurt hareketiyle gündeme gelen milli futbolcu Merih Demiral’ın heykelinin yapılmasına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelen önerge, CHP’li üyelerin oyuyla veto edildi

Önergeye ilişkin MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser söz alırken, önergenin Ankara’da da verilip oy birliğiyle kabul edildiğini ifade ederken bozkurdun Türklere ait bir işaret olduğunu belirterek şunları söyledi;

“Bunu diğer belediyeler yapıyorsa İzmir de yapabilir diye düşündük. Sizin de son genel başkanınız Kemal Bey’in bozkurt yapmış birçok fotoğrafı vardır.”Tugay, bozkurt işaretinin ne zamandır kullanıldığı sorusunu yöneltirken MHP’li Altınkeser, 1980’li yıllardan itibaren simge olarak kullanıldığını söyledi.

Altınkeser’e yanıt veren Tugay, ‘İzmir ile illiyet bağı’ vurgusu yaparak şu ifadeleri kullandı;

“Bir partimize mal olmuş bir parmak hareketi var ve bu hareketi yapan futbolcumuz, bir maçtan sonra böyle bir hareket yapma gereği duydu. Ona verilen ceza ile ilgili biz de rahatsızlık duyduk. Bir tepki de gösterebiliriz ama heykel dikmek nedir onu anlamadım. Ki siz bizi sık sık çok fazla heykel dikiyorsunuz diye eleştiriyorsunuz. Dikilen heykel bir bozkurt heykeli değil. Bozkurt işareti yapmakta olan bir futbolcunun heykelini İzmir’e neden dikelim? Tepki gösterelim. Heykel dikmek bu konuda yapmamız gereken şey midir? Sizin istemenizi anlıyorum ama biz niye isteyelim? Bu heykeli dikmek için İzmir için bir anlamı olması lazımdır ve biz bu anlamı bulamadık”

Yaşanan tartışmanın ardından Milli Futbolcu Demiral’ın heykelinin İzmir’e dikilmesine ilişkin önerge, CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi.